Nigellas potatisgratäng
5 dl |
5 dl |
1 st |
2 st |
1 msk |
50 gram |
2 kg |
1. Värm ugnen till 240° C. Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
2. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
3. Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Valnötsbröd
1 l vatten
2 pkt torrjäst
1.5 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter
Lös upp jästen i fingervarmt vatten
Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg.
Jäs cirka 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar
Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och jäs ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Majsbröd
4 limpor
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl dinkelsikt
2 ½ dl polentagryn
300 gram majskorn på burk
Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt olja och salt
Arbeta in dinkelmjölet och polentagryn (spara lite gryn till dekoration)
Degen ska vara lite lös
Skölj majsen och arbeta in den i degen.
Jäs i 40 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på degen
Skär tre snitt i degen så att du får fyra limpor och strö över lite polentagryn.
Jäs i 20 minuter
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter
Hummus
Hummus
3 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
vatten
Mixa allt till en slät smet, smaksätt med salt och späd eventuellt med vatten
Mandelskorpor
Mandelskorpor
3ägg
2 dl socker
0.25 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
0.5 tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hel mandel
1½ dl vetemjöl
1ägg, 1tsk socker och 1msk vatten till att glansa skorporna
Ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl och bakpulver
Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna
Dela degen i 3-4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
Grädda skorporna mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.
Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.
Samosas
1 gul lök
1 msk olja
300 g köttfärs
1 liten röd chilifrukt
färsk riven ingefära
1 tsk spriskummin
salt och peppar
1 dl kokta linser
1 dl djupfrysta gröna ärtor
1 kruka färsk koriander
6 plattor filodeg
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den i oljan, tillsätt köttfärsen och bryn den lätt. Dela chilifrukten på längden, finhacka den.
Rör ner chili, ingefära och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Blanda i linser, ärter och koriander.
Lägg två ark filodeg på varandra och skär i bitar ca 10 x 10 cm. Låt degen ligga under en fuktig kökshandduk så att den inte torkar. Lägg en klick av fyllningen på degen, pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till en trekant. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
AnnaLiisas svampsmörgås
1 formfranskskiva
1 tomatskiva
1 pressad vitlöksklyfta
kantareller
smör
grädde
mjöl
Sätt ugnen på 225 grader
Smöra brödskivan
Lägg på en skiva tomat och pressa över vitlök på tomatskivan
Stek kantarellerna i smör tills de fått färg
Pudra över vetemjöl och rör om.
Tillsätt grädde lite i taget och låt det koka ihop med mjöl/kantarell blandningen´
När du uppnått en bra koncistens, häll upp stuvningen på brödskivan och hyvla ost på toppen.
Grädda i ugnen ca 10 minuter .
Popcornsvamp
Plocka trattkantareller och låt dem torka på tidningspapper i ett dygn.
Värm olja i en stekpanna och fritera kantarellerna däri.
När de mörknat tag ur dem ur oljan och låt dem rinna av på en servett, salta sedan och ät.
Räktoast med havtornsvinägrett
500 g räkor, med skal
2 tomater
1 avocado
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 fefferoni
Pressad juice från en ½ citron
1 tsk koriander (eller ½ dl färsk)
lite bladpersilja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 rostade skivor bröd
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Vinägrett
2 msk havtornsjuice
1 tsk strösocker
0,5 dl olivolja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
Skala räkorna
Hacka grönsakerna och blanda samman med räkorna
Tillsätt kryddorna och ställ undan skålen i kylen tills det är dax att servera.
Ringla olivolja över brödet, gnid vitlöksklyftan på brödskivan, rosta i ugnen tills den är gyllenbrun
Lägg en skiva bröd på tallrik, lägg på räk/grönsaksröran på brödet.
Ringla över havtornsvinägretten eller servera den bredvid (tips.. i en äggkopp)
Smörrebröd med fisk
10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
10 små salladsblad grönsallad
10 bitar torsk (jag valde änglamarks "eko-torsk" - spättan är utfiskad)
1 dl mjöl
2 ägg
4 dl ströbröd
salt och peppar
3 dl remouladsås
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd och göra remouladsås. Skär fisken i tio små bitar lagom att lägga på ett smörrebröd. Lägg i en skål och salta dem väl. Då dras vätska ut och fisken blir fastare. Låt stå 10 minuter. Häll av och torka fiskbitarna med hushållspapper. Häll upp mjöl på en tallrik, knäck och vispa ihop äggen i en bunke samt häll upp ströbröd på en andra tallrik. Vänd först fiskbitarna i mjöl, doppa sedan i ägg och vänd sist väl i ströbröd. Stek fiskfiléerna i olivolja och smör ljust bruna på varje sida. Ställ åt sidan att svalna (ställ ev. in i kylen om du förbereder innan). Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en panerad fiskfilé, toppa med en klick remouladsås, en klyfta citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med panerad fisk klart att servera.
Smörrebröd med räkor och ägg
10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor ljust eller grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora, eller halverade polarbröd
10 små salladsblad grönsallad
10 ägg
300 gram räkor med skal, räkna ca 4 skalade räkor per smörrebröd
2 dl majonnäs
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd. Koka ägg hårdkokta. Skala dem och skiva dem. Tina och skala räkor.
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.
Smörrebröd med rostbiff och remoulad
5 smörrebröd
Bordsmargarin eller smör
5 skivor grovt danskt eller tyskt rågbröd
5 salladsblad
5 skivor rostbiff
½ dl remouladsås eller marinad paprika
1/4 dl rostad lök
körsbärstomater
Skär bort kanterna
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor.
Bred skivorna med smör eller bordsmargarin
Lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva.
Lägg på en skiva rostbiff, toppa med remouladsås, rostad lök samt lägg skivade körsbärstomater uppepå.
Hemgjord dansk remoulad
1 burk pickles
3 dl majonnäs
1 tsk curry
salt och peppar
Häll av picklesen och hacka i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och curry, salt och peppar efter smak.
Barbecued chicken Hotter than Hell
8 - 12 personer
1 ½ kilo kyckling
½ dl margarin
1 msk lönnsirap
2 ½ dl hackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 1/4 liter ketchup
½ dl äppelcidervinäger
½ dl mörk sirap
½ dl worcestersås
½ dl öl
2 msk grovkorning senap
1 msk hickoryrök (personligen har jag använt hickorygrilloljan när jag inte fått tag på annat)
1 tsk chilipeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk finhackad jalapenochili
Sätt ugnen på 200 grader
Smält matfettet med lönnsirapen i en stor gryta.
Tillsätt lök och vitlök och stek under omrörning i ca 3 minuter
Tillsätt ketchup, vinäger, sirap, worcestersås, öl, senap, flytande rök, chilipeppar, svartpeppar och hackad chili.
Rör om väl, lägg på lock och sjud i 30 minuter
Lägg kycklingdelarna/fileerna i en ugnsform Ställ in dem i ugnen i 30 - 40 minuter.
Vänd på bitarna och häll rikligt med sås över (ca 7 ½ dl) sänk värmen till 175 grader
Låt dem stå i 15 minuter, vänd sedan kycklingen igen, ös över sås och tillsätt resten av såsen.
Låt stå cirka 30 minuter i ugnen eller tills kycklingbitarna är lätt bruna och såsen glansig.
(Är ÄNNU godare dagen efter) ;)
Kyckling enchiladas med Molesås och Salsa de jitomate
4 personer
8 vetetortillas
1 grillad kyckling eller 4 stekta eller kokta kycklingfileer, delade i bitar
1 gullök
2 dl riven ost
200g fetaost
50 gram nachochips
Lägg ut en tortilla
Fördela i mitten, kyckling, lök, ost, fårost, smulade nachos samt lite mole- och salsasås.
Rulla ihop till en rulle och lägg i en ugnssäker form.
Upprepa proceduren, men det ska bli ost, fårost och sås över
Strö över resten av osten och fårosten, klicka på resten av såserna.
Stryk ut allt med en sked över rullarna.
Gratinera ca 20 minuter i 175 grader
Molesås
40 gram flagad mandel
1 msk sesamfrön
½ gullök
1 bit kanel
5 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
1krm anisfrön
2 feferoni
2 vitlöksklyftor
1 dl russin
1 burk krossade tomater
50 gram nachochips
25 gram smör
½ liter hönsbuljong
50 gram MÖRK choklad
chilipeppar
salt
Rosta mandel och sesamfrön
Hacka lök och fräs glansig i en del av smöret
Grovkrossa kryddorna, Hacka pepparfrukterna, pressa vitlöken och blanda allt tillsammans med mandel och sesamfrön i en bunke.
Tillsätt, russin, tomatkross och smula ner nachochipsen.
Hetta upp resterande smör i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt innehållet i bunken och hälften av buljongen. Koka i 5 minuter.
Kör det sedan i en mixer till en slät massa.
Häll tillbaks i kastrullen och tillsätt sedan chokladen. Rör om tills den smält och späd sedan på med resten av buljongen.
Låt sjuda under lock ca 30 minuter på svag värme. Rör om då och då.
Smaksätt med chilipeppar och en aning salt.
Salsa de jitomate
½ gul lök
1 tsk olja
1 burk krossade tomater
½ hönsbuljongtärning
1 tsk tomatpure
½ krm svartpeppar
½ krm strösocker
1 feferoni
Skala och finhacka löken. Fräs den genomskinlig i olja
Tillsätt resten av ingredienserna
Koka upp och sänk värmen, sjud såsen ca 15 minuter
Ta upp chilin, dela den, skrapa ur kärnorna, finhacka och tillsätt efter önskad styrka
Jaliscosallad
4 portioner
1 salladshuvud
200 gram minimajs
1 mango
1 gullök
2 avocado + saften av ½ apelsin
Dressing
Saften av en ½ apelsin
2 msk olja
1 msk vatten
1 krm svartpeppar
½ krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Skölj och strimla salladen
Blanda i minimajsen
Skala och skär mango och lök i skivor
Skala avocadon, ta ur kärnan, skär i klyftor och droppa över apelsinjuice
Blanda allt i en skål
Blanda dressingen och ringla den över salladen
Mummas pastasallad
Mummas pastasallad
Koka upp fullkornspasta, skölj i kallt vatten
Skölj kidneybönor under rinnande kallt vatten
Blanda pastan, bönorna samt soltorkade tomater inklusive oljan i en skål
Klipp persilja över
Insalata tricolore
4 personer
2 stora paprikor, en gul och en röd
1 påse mini mozzarella
1 låda ruccolasallad (men eftersom bonusdottern inte gillar det använde jag machetesallad)
40 gram parmesan
2 msk olivolja
Skalet från 1 citron
En knippa persilja
1 stor vitlöksklyfta
Balsamvinäger
Salt och peppar
Dela paprikorna och lägg dem med skinnsidan upp på bakplåtspapper
Grilla dem i ugnen 180 grader cirka 10 - 15 minuter
Låt paprikorna svala och ta av skinnet
Skär dem i tunna strimlor
Skölj persiljan och finhacka den
Finhacka vitlöken
Fördela blandningen över paprikorna och låt det stå och dra några timmar i kylen.
Skölj salladen, torka den
Lägg paprikablandningen över salladen
Droppa lite balsamvinäger och olivolja över alltihop och avsluta med att lägga på mozzarellan.
Garnera till sist med hyvlad parmesan, rivet citronskal samt krydda med salt och peppar.
Spenatsås till pasta
300g fryst spenat
3 - 4 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche + eventuellt lite grädde
salt pepper
1 ½ dl riven ost
Lägg spenaten i en kastrull och koka bort vattnet
Pressa ner vitlöksklyftor
Tillsätt créme fraiche och koka upp, späd eventuellt med grädde
Rör ner osten
Jordgubbssalsa
4 personer
½ liter jordubbar
½ gurka
! dl hackad gräslök
2 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk rosépeppar
½ tsk grönpeppar
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka gurka och jordgubbar, blanda med gräslöken i en skål
Tillsätt olja och vinäger.
Krossa rosé och grönpeppar, blanda i och smaka av med salt och peppar.
Potatissallad med getost
5 personer
1 kg kokt potatis
½ gullök
3 tomater
1½ msk olivolja
3 msk ljus vinäger (själv använder jag en egen gjord plommonvinäger som passar ypperligt till chevren)
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 gram chèvre
50 gram ruccolasallad
Skär tomater, potatis, i bitar.
Finhacka löken
Dela osten i mindre bitar
Blanda allt i en skål och rör om.
Västerbotten Fritata
4 personer
5 ägg
2 finhackade scharlottenlökar
5 kalla kokta skivade potatisar
100 gram riven västerbottenost
½ dl hackad gräslök
2 msk hackad persilja
smör, salt och peppar
Fräs lök i en stekpanna
Tillsätt potatisen och låt steka med i några minuter
Vispa samman ägg och örter
Smaksätt äggsmeten med ost, salt och peppar
Slå äggsmeten i pannan och stek den som en vanlig omelett
När den stelnat, vänd upp på en tallrik och skär den i tårtbitar.
Chilirostad majs och potatis
4 personer
8 potatisar
2 msk olivolja
en burk majskorn
1 feferoni, finhackad
saft från 1 lime
1 msk hackad färsk koriander (men det går bra med torkad, smaka dig i så fall fram till en bra smak)
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skär potatisen i bitar
Blanda majs och potatisbitarna med olivolja
Rosta i ugnen 30 minuter
Smaksätt med feferoni, limejuice och koriander
Enkel äppelpaj
Dela färdiga smördegsplattor mitt itu.
Kärna ur (men skala inte) äpplen tunnt
Lägg äppel skivorna på smördegen och strö över kanel och socker
In i ugnen 15 - -20 minuter 200 grader.
Ätes med vaniljsås eller vaniljglass.
Schnitzel
kalv schnitzel
3 ägg
3 dl ströbröd + salt och peppar
Vispa ihop äggen, häll i en djup tallrik
Blanda ströbröd, salt och peppar i en annan tallrik.
Doppa först schnitzeln i äggsmeten, sedan i ströbröds blandningen och lägg sedan i stekpannan.
Stek ca 2 minuter per sida
Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 tsk dijon senap
salt och peppar
Blandas och låt stå och mogna
3 skållade tomater
1 pressad vitlök
olivolja
salt och peppar
Koka upp vatten, skålla tomaterna och slå sedan på kallt vatten.
Skala tomaterna, hacka dem.
Blanda, tomathack, vitlök, olivolja, peppar och (gärna fling-) salt.
Servera gärna med klyftpotatis.
Sachertårta
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform 25 cm diametern
Vispa florsocker och smör vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Hacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt sedan i äggsmeten.
Rör ner mjölet i chokladsmeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret. Vänd ner det i chokladsmeten
Häll smeten i bakformen Grädda kakan i ugnen, c:a 45 minuter. Låt den kallna på galler.
Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren.
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen.
Låt glasyren svalna lite.
Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad/pure mellan bottnarna och lägg ihop dem.
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
Sloppy Joes
4 hg köttfärs
1 finhackad gul lök
½ finhackad söt paprika
1 msk smör
½ tsk vitlökspulver
1 tsk senap
1½ dl tomatketchup
1 msk farinsocker
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Bryn färsen
Koka eller häll bort eventuell vätska som bildas. Färsen ska bli torr.
Tillsätt lök och paprika.
Rör ner vitlökspulver, senap, ketchup och farinsocker.
Sänk värmen och låt det puttra under omrörning i ca 20 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg såsen mellan hamburgerbröd tillsammans med sallad och skivade grönsaker.
Matiga mackor
8 stycken
OBS! dess bröd görs kvällen innan och jäser i kylskåp eller matkällare
25 gram jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl havregryn
1 dl vetekli
5 dl vetemjöl
Fyllning
8 skivor rökt skinka eller kalkon
16 skivor lagrad ost
Garnering
Solrosfrön, sesamfrön eller vallmofrön
Smula jästen i en bunke
Häll på lite vatten och rör till jästen läst upp sig.
Tillsätt resterande vatten, olja, salt, havregryn, vetekli och nästan allt mjöl
Arbeta degen smidig
Ta upp degen och dela den i 16 bitar
kavla ut bitarna till rundlar
Lägg på ost och skinka/kalkon på 8 av de utkavlade rundlarna
Lägg sedan på de resterande rundlarna som lock och tryck till kanterna ordentligt
Lägg frallorna på bakplåtspapper på en plåt.
Täck med ännu ett bakplåtspapper och plastfolie utanpå
Ställ plåten i kylskåpet/matkällaren över natten.
Godmorgon!
Sätt ugnen på 250 grader
Ta fram plåten du ställde undan kvällen innan och låt gäsa i rumstemperatur ca 15 minuter.
Pensla med ägg.
Stö över valria frön.
Grädda mitten i ugnen ca 12 minuter
Ädelostsoppa
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
200 gram ädelost
svartpeppar
Skala och hacka löken lägg den i en kastrull och häll på buljongen.
Låt det sjuda i 5 – 7 minuter
Blanda vetemjöl och yoghurt
Vispa ner den i buljongen
Tillsätt ost och grädde och sjud tills osten smält.
Mixa till en slät soppa och smaka av.
Häll på termos och ta med ut i naturen.
Morot och apelsinsoppa
500 gram morötter
4 potatisar
½ röd chili
1 msk olivolja
3 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
3 dl drickfärdig apelsinjuice
en skvätt grädde
Skala morötter och potatis
Skär i skivor.
Kärna ur chilin och strimla den
Fräs morot, potatis och chili i ca 3 minuter
Smula i buljongtärningarna och häll på vatten
Koka ca 10 minuter
Tillsätt apelsinjuice och mixa soppan slät.
Smaksätt ev. med lite salt och en svätt grädde
Jordnötssoppa
4personer
3 scharlottenlökar
½ purjolök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 krm cayennepeppar
3 dl + 5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
2 msk pressad citron
Skala och hacka löken, strimla purjolöken.
Fräs all lök i smör.
Tillsätt tomatpure och cayennepeppar. Fräs i ett par minuter
Tillsätt 3 dl vatten och buljongtärningarna.
Låt sjuda under lock ca 10 minuter
Mixa soppan och tillsätt resten av vattnet.
Låt soppan koka upp igen.
Vispa i jordnötssmör och kokos mjölk.
Smaksätt med citronsaft