Sachertårta
125 g smör
1 ½ dl florsocker
6 ägg
125 g mörk choklad (70 %)
2 dl vetemjöl
1 ¼ dl socker
Fyllning
1 dl aprikosmarmelad/pure
Glasyr
½ dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad (70 %)
Garnering
Flagor av mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform 25 cm diametern
Vispa florsocker och smör vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Hacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt sedan i äggsmeten.
Rör ner mjölet i chokladsmeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret. Vänd ner det i chokladsmeten
Häll smeten i bakformen Grädda kakan i ugnen, c:a 45 minuter. Låt den kallna på galler.
Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren.
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen.
Låt glasyren svalna lite.
Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad/pure mellan bottnarna och lägg ihop dem.
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
Kommentarer
Trackback