Smördegsinbakad gravlax

Smördegsinbakad gravlax
6 personer

800 gram gravad lax
4 plattor smördeg
2 - 3 msk senap + 1 äggula
1 dl finhackad dill
½ dl finhackad gul lök
100 gram ost
1 ägg till pensling.

Lägg ut de tinade degplattorna till en rektangel. Pensla kanterna med lite vatten och se till att plattorna kommer omlott.
Kavla ut till en stor platt ca 30 * 40 cm.
Lägg gravlaxen på halva smördegsplattan.
Blanda senap, äggula, dill och lök och bred sedan ut det på laxen
Skär osten och lägg på.
Vik över smördegen, pensla skarvarna med uppvispat ägg.
Lägg paketet på bakplåtspapper på en plåt.

Gör sedan:

Spenattimbaler.
6 muffinsformar
250 g spenat
3 msk finhackad gul lök
2 ägg + 1 dl gräddfil
1 tsk salt + vitpeppar

Blanda spenat, lök och krydda.
Smörj formarna och fördela spenaten i dem
Vispa ihop ägg med gräddfil och slå den över spenaten.

Grädda sedan timbalerna med laxen i ugnen ca 20 minuter.

Sås:
2 dl créme fraiche
3 dl grädde
1 ½ dl sherry (eller vitt vin)
1 fiskbuljongtärning
1 msk smör + 1 msk vetemjöl

Koka upp créme fraiche tillsammans med grädde och sherry.
Smula i buljongtärning och koka under vispning 5 min.
Rör ihop smör och mjöloch klicka i under fortsatt vispning
Koka såsen ytterligare 5 min.

Serveras med pressad potatis.

( ur Allt om Mats bok Stora Fiskboken av Göran Helleblad)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0