Den andra magiska matupplevelsen fick jag veckan efter påsk i Stockholm.
Vi tog oss till gamla stan, klev in i en foajé med speglar i taket, en divan stående mellan de två trapporna som gick ner en våning. Vid trappavsatsen hängde en stor svulstig tavla i guldram som blickfång på väggen.
Väl en trappa ner möttes vi av en fantastisk inredning. Röd sammet, små lampor vid varje bord, guldinramade tavlor, fruktfat och hade det dykt upp ett gäng cancan-flickor hade vi inte blivit förvånade.
Efter en dry Martini i baren satte vi oss vid bordet och fick vår meny.
Vi tittade och tittade men HUR skulle vi kunna välja bland dessa läckerheter?>!
Tack och lov dök kökschefen Marco Baudone upp och hjälpte oss med orden:
- Då tar vi lite av varje.
In kom tre förrätter, en fantastisk bricka från grillen med bland annat lamm-racks som fullkomligt smällte i munnen.
Efter detta följde en ostbricka och efterrätt.
Vi åt och åt och när kaffet var uppdrucket hade restaurangen redan stängt.
Tänk att få förmånen att äta otrolig mat i fantastiskt sällskap och äta i många många timmar, skratta, diskutera och njuuuta av atmosfären och maten.
Då är tillfället och maten MAGISK.
Gravad hälleflundra
300 gram hälleflundrafilé med skinnet kvar
1 dl strösocker
½ dl salt
10 krossade vitpepparkorn
1 knippa grovt hackad dill
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
1 msk finskuren gräslök
6 msk osaltat smör
färska kryddörter
Gör så här
1. Börja med att grava fisken. Blanda socker, salt och peppar. Klappa in blandningen på fisken, strö över dillen och lägg fisken i kylskåp 1 dygn, gärna i plastpåse.
2. Skrapa av kryddorna och skiva fisken tunt. Lägg skivorna på ett ugnssäkert serveringsfat eller direkt på ugnssäkra tallrikar. Hacka dillen och persiljan och skär gräslöken smått. Strö över de hackade kryddörterna och fördela smöret ovanpå.
3. Sätt in fisken i 175° ugn och låt den stå 3-5 minuter, eller tills smöret har smält ordentligt. Servera med pressad potatis, citron och färska kryddörter.
Marco Baudone
HAMBURGARE ROSSINI
5 personer
1 kg nötfärs av prima kvalitet (vi använder 30% högrev och 70% puts från hängmörad biff)
... 1 msk dijonsenap
3 nypor salt
3 nypor svartpeppar
Tillbehör:
goda hamburgerbröd
1 skiva anklever, stekt
ca 100 g machesallad, vänd i lite vinägrett
svart tryffel (gärna från Gotland), hyvlad
1 grönt äpple, hyvlat
2 rädisor, hyvlade
tryffelaioli
• Blanda färs, senap, salt och peppar i en bunke. Forma till hamburgare.
• Grilla hamburgarna medium rare, ca 5 minuter på varje sida
Kolla in kokboken!!
http://lerouge.tictail.com/