Magisk Mat

Häromdagen satt jag med dottern på en av våra favoritrestauranger i Lund.
Mamma, den här pizzan är...... (hon funderar en stund).... den är MAGISK!
 
Restaurang Italia i Lund
 
Då kom jag att tänka på att jag faktiskt haft fördelen att under två tillfällen detta år fått vara med om "magisk-mat".
 
Första gången var i början på året då min man tog mig med på en övernattning utanför Kristianstad.
 
Eftersom jag hade "semester" och i vanliga fall är familjens GPS så satte den lilla varianten igång med destination Tomarps Gårdshotell.
Vi svängde norrut vid Kristianstad och efter ett tag sa den kvinnliga rösten i GPS:en att vi skulle svänga höger och sedan vänster.
Då började det dyka upp skyltar med "privat väg", efter ytterligare en stund kom skylten "här slutar allmän väg". MEN vi skulle ju till hotellet så vi fortsatte.....
Vägen blev till grusväg som blev till två hjulspår som sedan slutade i återvändsgränd.
Det vart bara att vända där mitt ute i skogen.
- Tjejen på hotellet sa att vi skulle ta "rätt sida" av sjön.
- Jamen vi ÄR på "rätt sida", den närmaste vägen runt sjön!!!
Men vad kunde vi göra!?, det vara bara att åka tillbaks mot Kristianstad och runt hela sjön via östra sidan och tillslut dök vi upp vid hotellet vid skymningen.
 
 
 
Vi kommer in vid receptionen som finns vid den gamla passagen mellan bostadshus och uthus.
Ett bord, utsmyckningar, takkronor och kullersten.
 
 
 
Vid middagen var vi inte många, Gravad Hälleflundra, jordärtskocksorbet, vaniljsyltad spetskål och citronsnö.
För första gången på länge kände jag hur maten "gifte sig"  i munnen. Helt fantastiskt!!
 
Vår servitris Rebecka höjde dessutom middagen med sitt fantastiska sätt och mat diskussionerna blev många och långa :)
(detta resulterade i att vi skickade henne en ring Gustavskorv. Det var det minsta vi kunde ge henne) ;)
 
 
 
Den andra magiska matupplevelsen fick jag veckan efter påsk i Stockholm.
Vi tog oss till gamla stan, klev in i en foajé med speglar i taket, en divan stående mellan de två trapporna som gick ner en våning. Vid trappavsatsen hängde en stor svulstig tavla i guldram som blickfång på väggen.
Väl en trappa ner möttes vi av en fantastisk inredning. Röd sammet, små lampor vid varje bord, guldinramade tavlor, fruktfat och hade det dykt upp ett gäng cancan-flickor hade vi inte blivit förvånade.
 
Efter en dry Martini i baren satte vi oss vid bordet och fick vår meny.
Vi tittade och tittade men HUR skulle vi kunna välja bland dessa läckerheter?>!
Tack och lov dök kökschefen Marco Baudone upp och hjälpte oss med orden:
- Då tar vi lite av varje.
 
 
In kom tre förrätter, en fantastisk bricka från grillen med bland annat lamm-racks som fullkomligt smällte i munnen.
 
 
Efter detta följde en ostbricka och efterrätt.
Vi åt och åt och när kaffet var uppdrucket hade restaurangen redan stängt.
Tänk att få förmånen att äta otrolig mat i fantastiskt sällskap och äta i många många timmar, skratta, diskutera och njuuuta av atmosfären och maten.
Då är tillfället och maten MAGISK.

                                       Gravad hälleflundra
 

                                         300 gram   hälleflundrafilé med skinnet kvar                
                                         1   dl    strösocker                 
                                         ½ dl     salt                
                                         10   krossade vitpepparkorn                
                                         1     knippa grovt hackad dill                
                                         1      msk    hackad dill                
                                         1      msk    hackad persilja                
                                         1      msk    finskuren gräslök
                                         6    msk       osaltat smör                 
                                          färska kryddörter   
Gör så här

                            1.                                 Börja med att grava fisken. Blanda socker, salt och peppar. Klappa in blandningen på fisken, strö över dillen och lägg fisken i kylskåp 1 dygn, gärna i plastpåse.                     

                            2.                                 Skrapa av kryddorna och skiva fisken tunt. Lägg skivorna på ett ugnssäkert serveringsfat eller direkt på ugnssäkra tallrikar. Hacka dillen och persiljan och skär gräslöken smått. Strö över de hackade kryddörterna och fördela smöret ovanpå.                     

                            3.                                 Sätt in fisken i 175° ugn och låt den stå 3-5 minuter, eller tills smöret har smält ordentligt. Servera med pressad potatis, citron och färska kryddörter.


 

Kolla in kokboken!!

 

 http://lerouge.tictail.com/