Skenet kan bedra....

 
Oftast när vi ska ut och äta på restaurang så har jag en bild framför mig hur jag vill ha det.
Det är INTE så bra för det är sällan att det går att uppfylla. ;)
 
Jag går inte in var som helst om det inte är riktig kris och vi (jag) måste ha mat NUUUU!!!!!
För ibland så inträffar ju sådana situationer.
För ett tag sedan ville dottern att vi skulle komma till Öland och hämta hem hennes saker. Nu är det så att vi inte är några curlingföräldrar men dottern i fråga brukar sällan be om något så GÖR hon det då är det viktigt.
Vi satte oss i bilen och begav oss norrut. Vid lunchtid var vi i Blekinge och magen började knorra.
- Nu måste vi hitta en lunchställe, säger maken.
Då precis DÅ när han sagt de magiska orden inträffar det helt ooootroliga.
..........INGA lunchrestauranger så långt ögat når!!!
Dessutom infinner sig den där smått desperata hungerkänslan, bara för att orden yppades.
Vi måste ha mat NU!!!!!
 
Efter ett par mil närmar vi oss området som vart år arrangerar"Sweden Rock Festival" och här fanns en restaurang som basunerade ut "BUFFÈ" på stora skyltar.
Många bilar stod parkerade utanför så vi gjorde lika dant och gick in.
Lokalen var mörk och ruggig, men det var gott om gäster så maten måste ju vara bra.... trodde vi!!
Tack och lov så öppnade jag locket på ett par av kantinerna under det första locket låg en torr kycklingfilé bit och blickade upp på mig, under nästa lock döljde sig en bedrövlig doft av griskött.
Nu säger jag inte att fläsk kan lukta gott men det finns en stor skillnad på att det luktar fläsk och att det luktar gris.
Vi vände och satte oss i bilen igen.
 
-Nu spelar det ingen roll, sa maken. Vi stannar vid nästa även om det är Mc Donalds.
 
Campingplatser började dyka upp och vid en av dem stod det "Vi serverar Dagens" på en skylt.
In till höger och vi parkerade vid en gul träbyggnad a la korvkiosk.
 
 
http://www.alholmens.se
 
Vi kom in och det visade sig att menyn var helt okej. Beställde vår mat och går fram till salladsbuffén.
Vilken salladsbuffé! Man hade lätt ätit sig mätt på bara den.
Här fanns vanlig sallad, grönsaker samt röror i alla möjliga former och ingredienser.
Skenet kan bedra....
 
Liksom när vi för många år sedan besökte min mans morbror på Ven.
Han mötte oss i hamnen i sin gamla antika Mercedes. En fantastisk man med en fantastisk yrkeskarriär bakom sig.
Han är bland annat den enda jag känner som träffat Marilyn Monroe. (även om han själv inte visste om det just då) ;)
Så ville han bjuda på middag.'
- Ni ska få åka till mitt favoritställe, sa han och körde iväg.
Vi åkte in mot ön och tog sedan av mot östsidan av ön. Vägen slingrade sig ner mot havet och plötsligt parkerade han vid campingplatsen!!
 
  http://www.venscamping.se/tegelbruket.html
 
Så stegade vi mot restaurangen och slog oss ner. Enkelt, lite simpelt men vilken fiskmåltid!
 
Precis som på Helgas krog i Ålabodarna så var det färsk fisk som gällde. Nyfångad, stekt med färskpotatis god sås och gott vin. Svensk sommar!
   http://www.helgashamnkrog.se/
 
I går kväll hade vi verkligen svensk sommar.
Regnet kom och gick, solen lika så.
Vi åkte in till Svalöv framåt kvällen och parkerade vid högstadiskolan. En buss dök upp och tog oss på slingriga grusvägar rakt ut i Weibulls försöksodlingar.
Vägen tog så slut och där bakom några träd fanns två baracker, ett tält och en massa kor.
Vi hade kommit till Fäladsgården.
http://www.f-g.se/
 
 
Här lagades det Cajunmat och Mikael Rickfors underhöll tillsammans med Jonatan Stenson. Maten presenterades av kocken Peter Dahlgren tillsammans med historik och anekdoter.
 
 
Visste ni förresten att våra "sotare" som jag själv är uppvuxen på (och avskydde!!) tillagas på samma sätt som Cajunmaten. Det SER bränt ut men det smakar inte bränt.
Det är saltet som är boven i dramat. Inget salt i pannan, ingen smak av bränd mat.
 
Där satt vi och njöt av visor och blues. Inmundigade trerätters middag mitt ute bland åkrarna och med kossor som kikade in genom tältfönstren.
 
En magisk kväll som vi sent kommer att glömma.
 
Skenet kan bedra. Ankungen kan vara en svan så döm inte hunden efter håret
.
Rissallad med curry, 4 personer
 
3 dl långkornigt ris
1 msk olja
2 röda paprikor
1½ dl små ärtor
125 g krabbkött
1 tsk curry

Dressing:
6 msk majonnäs
1 tsk paprikapulver
4 droppar tabasco
1 msk vinäger
2 msk hett vatten
2 msk finhackad grön och röd paprika

Koka riset
Spola sedan av det i kallt vatten och låt det rinna av. Blanda det med oljan.

Halvera och kärna ur paprikorna, skölj av dem och skär dem i strimlor. Blanda sedan paprikastrimlor, ärtor, krabba med riset.

Blanda alla ingredienser till dressingen och slå den sedan över riset. och låt stå och dra innan servering.

Remouladsås till stekt fisk

1 dl finhackad pickles
2 msk kapris
1 tsk curry
1 tsk dragon
1 ½ dl majonnäs
4 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger

Hacka pickles och kapris ganska fint.
Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål.
Krydda blandningen med curry, dragon och vitvinsvinäger. 
Vänd sedan ner hackad pickles och kapris i majonnäs och crème fraicheblandningen.
Chilimajonäs
3 dl olivolja
1 ägg
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1 tsk chilipeppar
½ tsk salt
 
Häll ½ dl olja, ägg, vinäger, socker, chilipepar och salt i en mixer eller matberedare med stålkniv.
Blanda ingredienserna snabbt.
Häll sedan ner återstående olja i en mycket tunn stråle under gång och kör tills majonäsen fått sin krämiga konsistens.
 Brödpudding a la Peter Dahlgren
 
(ur HD tisdag den 17 juli 2012)

Receptet är beräknat till 12 personer.

1 liter knappt veckogammalt franskbröd skuret i små tärningar,

4 ägg,

2 dl socker,

1 1/2 msk vaniljsocker,

1 tsk kanel,

1/2 tsk muskotnöt,

2 dl standardmjölk,

100 gr osaltat smör, smält,

1/2 dl russin,

1/2 dl hackade valnötter.

Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker, kanel, muskot, mjölk och smör, blanda i russin och valnötter och brödtärningarna. Låt "smeten" stå en halvtimme. Värm ugnen till 150 grader och grädda brödpuddingen 40–50 minuter. Ta ut den. Öka värmen i ugnen till 250 grader och sätt tillbaka brödpuddingen fem till sju minuter så att den får fin färg.

Whiskeysås a la mig

200 g osaltat smör
2 dl socker
1 st ägg
10 cl whiskey , gärna bourbon

Smält smör och socker i en kastrull tills blandningen blir tjock och sockret är upplöst (sirapsaktig). Ta kastrullen av spisen. Vispa upp ägget för sig och vispa ner det i smör/socker-blandningen. Låt blandningen svalna lite och tillsätt sedan whiskeyn. Servera såsen varm eller kall över puddingen.