Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

Turska, Hoddor och ett smørrebrød.

Kategori: Tänkt om matVi firar bröllopsdag i mitten av juni.
Eftersom vi båda älskar nya ställen, intryck och god mat fick jag uppgiften att hitta ett lämpligt matställe.

Jag visste precis vart jag ville åka. En f.d kollega till mig hjälper sin dotter på sin nya restaurang i Helsingborg, dit ville jag gå.
Stängt måndagar....
Okej, hrm, vad ska vi då hitta på? Frågade runt bland kollegor och på facebook. Restaurang Tegel i Rydebäck!
Stängt måndagar....
Jaha, men, restaurangen vid Vallåkra stenkärlsfabrik, visserligen är priserna rätt höga men miljön är fantastisk.
Stängt måndagar....
Nu började mina ideér ta slut. Vi firar nämligen gärna tillsammans med våra bröllopsvittnen som bor i Höganäs så nordvästra Skåne var ju det som gällde.

Letade så upp en restaurangkarta på internet med täckning mellan Landskrona och Helsingborg och började beta av markering efter markering.
Så föll muspekaren på Ålabodarna.
Vad var detta? Fanns det ett matställe där?
Till saken hör att vi gärna åker dit och badar. Trevligt, mysigt och inte utsatt som badställe på kartan eller skyltat med badplats från vägen.
Klickade på länken och hamnade på Hamnkrogens hemsida. Nya ägare som nyss tagit över.
Helgas Hamnkrog, Helga eftersom det är namnet på deras fiskebåt.

  Fiskebåten Helga :)


Han yrkesfiskare sedan 27 år, hon kommer från skolans värld. De serverar vad som fångas på morgontimmarna så.... Menyn är inte given.
Gissa om jag föll för den hemsidan, vi ringde och bokade bord omedelbart och det fick vi inte ångra.
 http://www.helgashamnkrog.se/


Vi åt vår middag sittande på träbänkar vid enkelt träbord i en byggnad byggd som fiskebod men med hela ena långsidan bestående av fönster där vi kunde blicka ut över havet och Ven.
Maten var enkel men ack så god. Stekt torsk, remouladsås och färskpotatis.Torsken smällte i munnen, jag har inte ätit så god torsk sedan mina barns farfar kom hem med turska (torsk på svenska) pilkad i Bottenviken utanför Kaskö på morgonen, rensad och direkt slängd i stekpannan med lite smör.


    Skärgården utanför Kaskö SydÖsterbotten Finland


Ett par veckor efter vår middag på Helgas hamnkrog var min dotter och jag i Malmö. På väg från Västra Hamnen gick vi mot Tekniska museét och där var Hoddorna öppna.
Johanna var helt fascinerad av fiskarna som låg på is till försäljning, när hon sedan började prata med en av de äldre gubbarna som stod och rensade var lyckan fullständig. De pratade fisk och han visade hur han rensade, benade ur och filéade.
Hoddorna byggdes i mitten av 1800-talet. Hoddan var ursprungligen en enkel enrumsbod uppförd av brädor från lådor. Senare kom en tvårummare, hög och smal i två våningar. På övervåningen hade man redskapen och nere jobbade man med näten. Utanför hade man ett stånd där man sålde sin fångst, precis som det fortfarande är.Visste ni föresten att med hjälp av arkeologiska utgrävningar vet man säkert att det fiskades sill i Malmö redan i slutet av 1100-talet.

Hur var det så med smørrebrødet?
Det finns inget mer danskt än smørrebrødet, men det är lätt att hitta även här i Skåne.
Många lunchrestauranger och caféer säljer dem, som tillexempel Holger Danske i Helsingborg eller Systrarna på Kivik (det sistnämnda tänker jag prova någon helg MED övernattning)


http://www.holgerdanske.se/

http://www.systrarnapakivik.se/


Danskt smörrebröd består av tunna rågskivor med massor av mat på.
Kapris, rödlöksringar, dill, inlagd sill, spätta, kött, tomattärningar, äppelklyftor, kokta ägg, gräslök, persilja, rädisor, rygeost (rökt färskost), egentligen vad som helst det är kombinationen som gör det. 
Smörrebrödet är i många fall ett konstverk gjord av en "smörrebrödsjomfru"
Min personliga favorit är enkel, rostbiff med remouladsås.
Det var i Köpenhamn jag åt det för första gången. Remouladsås åt man till fisk tyckte jag, men vilken underbar kombination.Smörrebröd med rostbiff

5 smörrebröd
Bordsmargarin eller smör
5 skivor grovt danskt eller tyskt rågbröd
5 salladsblad
5 skivor rostbiff
½ dl remouladsås eller marinad paprika
1/4 dl rostad lök
körsbärstomater

Skär bort kanterna
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor.
Bred skivorna med smör eller bordsmargarin
Lägg ett litet salladsblad  på varje brödskiva.
Lägg på en skiva rostbiff, toppa med remouladsås, rostad lök samt lägg skivade körsbärstomater uppepå.Hemgjord dansk remoulad

1 burk pickles
3 dl majonnäs
1 tsk curry
salt och peppar
Häll av picklesen och hacka i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och curry, salt och peppar efter smak.Smörrebröd med räkor och ägg

10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor ljust eller grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora, eller halverade polarbröd
10 små salladsblad grönsallad
10 ägg
300 gram räkor med skal, räkna ca 4 skalade räkor per smörrebröd
2 dl majonnäs
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd. Koka ägg hårdkokta. Skala dem och skiva dem. Tina och skala räkor.
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.

Smörrebröd med fisk

10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
10 små salladsblad grönsallad
10 bitar torsk (jag valde änglamarks "eko-torsk" - spättan är utfiskad)
1 dl mjöl
2 ägg
4 dl ströbröd
salt och peppar
3 dl remouladsås
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd och göra remouladsås. Skär fisken i tio små bitar lagom att lägga på ett smörrebröd. Lägg i en skål och salta dem väl. Då dras vätska ut och fisken blir fastare. Låt stå 10 minuter. Häll av och torka fiskbitarna med hushållspapper. Häll upp mjöl på en tallrik, knäck och vispa ihop äggen i en bunke samt häll upp ströbröd på en andra tallrik. Vänd först fiskbitarna i mjöl, doppa sedan i ägg och vänd sist väl i ströbröd. Stek fiskfiléerna i olivolja och smör ljust bruna på varje sida. Ställ åt sidan att svalna (ställ ev. in i kylen om du förbereder innan). Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en panerad fiskfilé, toppa med en klick remouladsås, en klyfta citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med panerad fisk klart att servera.


Kommentera inlägget här: