Var är vårvärmen = 3-rätters till middag.

Ja vart tog vårvärmen vägen. Att våren är här ser vi minsann, tulpaner, gullvivor, "tali-tuppa", körsbärsblom och..... mördarsniglar (har knipsat 5 stycken idag, är väl bara en så där 10 000 kvar innan sommarn är slut)
Men, men jag tror inte familjen klagar över det tråkiga vädret för.... då får de 3-rätters till middag. ;)


För ett par veckor sedan var jag ju i Värmlad för att fira broderns 50 årsdag.

Syster och jag hyrde en liten stuga i skogen och inte långt därifrån låg en getfarm. Eftersom det trådlösa nätverket var med sökte vi hemsida och hittade telefonnummer och allt.
Vi ringde.... och vi ringde.... ingen hemma.
Äsch, vi åker dit ändå.

Jag säger bara det.... Här litar man på folk.

Öppet, kom bara in. Stod det på dörren. Vi klev in och där fanns kylskåp, våg, plastfolie, knivar, mått tabeller, omvandlingstabeller och miniräknare.

-Väg och betala i skålen. Skriv gärna upp hur mycket ni tagit samt betalt i gästboken så blir det lättare för oss att bokföra.... det ni!

Många ostar blev det ;)

Länk:
 http://www.lillangensgetost.se/

Och deras ostar finns här, om ni inte passerar Sunne. Osten rekomenderas varmt!!

  • Stockholm - Osthörnan (hötorgshallen)
  • Göteborg - Linnegatans ost
  • Malmö - Möllans ost
  • Uppsala - Klau's goda
  • Linköping, Norrköping - Norins ost
  • Örebro - Rosengrens skafferi

Så.... till förrätt idag Getost.... :)

Testade något nytt:

Värmde 125 gram getost honung efter tycke och smak samt 1 dl creme fraiche.
Vispade hela tiden och när allt smält ihop hällde jag upp smeten i fyra formar.
Personligen använde jag mina mässingsformar som jag är så förtjust i.
Sedan fick det stå och stelna i ett par timmar. (Sätt in dem i frysen de sista 15 min så blir formen bättre)

På förrätts tallrikarna lade jag sedan upp skivade tomater, skivad rödlök, getost timbalen och över allt ringlade jag en örtolja gjord på:
0,5 dl olja
0,25 dl olivolja
(dessa hettas upp till ca 50 grader)
Lägg i en matberedare:
0,5 dl blandade gröna kryddor
1 msk vinäger (personligen använder jag ex. fikon- eller plommonvinäger)
salt och peppar
Starta mixern och häll sakta i den varma oljan.
Mixa tills allt är väl blandat.
Ringla över förrätten.
Italien....

Vet ni att det är lika långt att bila till Italien från Skåne som att bila från Skåne till Kiruna.


Huvudrätten är i grunden Italiensk från Rom-distriktet

Fisk i sötsur sås

800 gram vit fisk
1 dl vetemjöl
olivolja
chilipeppar
3 msk hackad gullök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad bladpersilja
1 tsk strösocker
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
400 gram krossade tomater
1 rivet äpple
rivet skal från 1 citron
ev. rostade pinjenötter

Doppa fiskfiléerna i mjöl
Stek gyllenbruna i olivolja
Låt rinna av på hushållspapper

Värm olja i en kastrull, häll i löken och persiljan.
Låt den få färg.
Tillsätt socker, vin och vinäger och låt koka in.
Häll i krossade tomater och koka upp.'Lägg i äpple och citronskal.
Koka under lock i 25 minuter
(tillsätt varmt vatten om såsen skulle bli för tjock)

Lägg i fisken och låt allt bli varmt.
Strö nötter över.

Servera med kokt potatis eller som vi med bakpotatis.
Efterrätten ligger mig varmt om hjärtat.
När min man fyllde år bjöd jag honom på en weekend i Arild.
Har ni aldrig varit där.... passera någon gång.... nej föresten det GÅR inte att passera för vägen tar slut där ;)

Arild är Sveriges variant på Cornwall (tycker jag alltså)
Arild är lugnt, vackert, idylliskt, bara helt otroligt.


Länk:
http://www.strand-arild.se/

Här finns ett hotell som heter Strand Arild.
Ljuvligt hemtrevligt är det. Drivs av en fd. Freestyleåkare, Björn Palmgren som under sin vistelse i Frankrike kom in på kockbanan, via Paris till Köpenhamn och sedan hemtrakterna i Arild. Han driver hotellet med sin syster Anna.
(som har ett förflutet som kläddesigner i London, vilket märks på rummen!!!)
Är det mycket bokningar hjälper mamma och pappa och lite kusiner till. :)

Här blev vi väl emottagna i hallen, och efter en tur vid havet med Kullaberg på ena sidan och havet
på den andra blev vi visade till bords med en fantastisk 3-rätters meny med lokala råvaror.



Efterrätten åt vi även idag.


Tarte Tarin

Smördeg

1 kg äpplen
150 gram osaltat smör
125 gram florsocker

Ugnen 180 grader

Smördegen ska vara 3 mm tjock.
Gör din egen eller köp färdig.
Kavla ut (ca 2 cm större än stekpannan) och ställ kallt.

Skala, kärna äpplena.
Klyfta grovt.

Smält smöret i stekpannan på svag värme
Pudra över florsockret och rör ihop
Höj värmen på plattan och lägg ner äppelklyftorna.

När äpplena börjar släppa vätska oh karamellen börjar bli ljusbrun sätt in hela stekpannan i ugnen.
Efter ca 15 minuter ta ut stekpannan ochlägg på smördegslocket.
Vik ned kanterna
Sätt in pajen i ugnen ytterligare 15 minuter.

Tag ut pajen och låt den stå någon minut och vila.
Lägg serveringsfatet över pajen och vänd den över och servera

Kakan äts som den är . På Strand Arild serveras ingen vaniljsås eller glass till men.... det är ju efter tycke och smak.



Hoppas ni haft en go helg. :)