Grilla = Vår

Tänk.... att börja grilla det är VÅR!!!



Var ute i skogen igår och upptäckte många vita knoppar under fjolårets boklöv på marken.
Med andra ord..... vitsipporna är på väg! :)

Ett annat vårtecken är när man börjar känna doften av tändvätska i luften från grannhuset eller till och med när man är ute och kör bil genom ett bostadsområde.

Idag bestämde vi att vi skulle grilla, faktiskt inte första gången iår men.... premiär för min sallad.
Min familj konstaterade att det luktade "sommar" i morse när de kom upp eftersom jag höll på att förbereda dagens middag.

MIN salllad sa jag.....
Tja, ska väl tacka "Mat-Tina" till att börja med för det är hon som gjort receptet från början men själv har jag uppdaterat den och gjort en egen sallad av den men basen får jag tacka henne för.

Receptet?? NÄ.... det får ni inte.
Endast två personer har fått det av mig under åren av över 50 personer som ätit av den ( och de flesta velat ha receptet ) ;)
Vill ni ha receptet... kom hit och smaka så.....

En anekdot angående denna sallad:
Vi bodde i Västergötland, varje år ordnade vi en grillfest för nära och kära.
En uppskattad tradition med mycket god mat och god dryck som oftast slutade med att det yngre gardet drog iväg till Stadshotellet inne i stan.
Nu vet jag inte hur ni är men JAG vaknar oftast upp efter en helkväll och är fruktansvärt hungrig.
Vaknade så och kände bara att.... åhhhh.... salladen!!!!
Tog morgonrocken, ner i köket, hämtade bestick, ner i matkällaren (vilken oooootroligt bra uppfinníng)
där fanns en del rester men.... salladen.... SLUT!!!!

Framåt förmiddagen kom så de stora barnen upp och sa:
-Åh Eva sååååå gott det var med din sallad när vi kom hem från Stadshotellet kl. 03.00.  :)

 Älskar er!



Men tillbaka till kvällens middag....

Lät fläskfilén dra hela dagen i:

2 vitlöksklyftor
chilisås
saft från 1 citron
1 dl rödvin
1/2 dl farinsocker

Kokade sedan en sås att äta till på:

Hackade 2 lökar som bryns i margarin
Tillsätt 1 burk krossade tomter
½ dl socker
Sjud i 10 minuter

Tillsätt
1 tsk salladskryddor
1 tsk grönpeppar
1 krm cayennepeppar
salt

Sjud en timme eller två.

Mixa i matberedare eller med stavmixer.


Till efterrätt gjorde jag:



Chokladmoussetårta 10 - 12 bitar

Nötmarängbotten

10 - 12 bitar
200 gram nötter
3 äggvitor
2 dl socker

Hacka nötterna fint i matberedare.
Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills marängsmeten stelnat.
Blanda i nötterna.
Smörj en form och häll i nötsmeten.
Grädda 175 grader 30 - 40 minuter.

Chokladmousse

200 gram mörk blockchoklad
2 msk starkt kaffe
2 msk whiskey
3 äggulor
5 dl vispgrädde

Smällt chokladen över vattenbad.
Tillsätt kaffe och whiskey
Tillsätt äggulor, en i taget och rör till jämn smet.
Ställ undan.
Vispa grädden (inte alltför tjock, då blir smeten grynig), häll i chokladsmeten i grädden

Lägg chokladmoussen på nötmarängbottnen.
Låt stå i kylskåpet några timmar

Dekorera med apelsin eller mandarinklyftor

Anektot nr 2

Gjorde denna tårta en gång, vi skulle vara 4 personer till middagen men eftersom mina barn skulle komma hem dagen efter och äääälskar denna tårta lovade jag dem att göra en stor.

Hrm... mina gäster älskade också tårtan så innan kvällen var slut fick jag "rädda" undan två bitar till barnen ;)