Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

Hamburgare och HAMBURGARE

Kategori: Tänkt om mat

I veckan stannade vi till vid hamburgerkedjan MAX för en snabblunch på väg till byggvaruhuset och vidare till en mycket god vän. Vi började diskutera snabbmats kedjor och med min hjärna fylld med onyttigt vetande fick jag så berika min familj med lite hamburgeri-historia.

Tyska immigranter från Hamburg tog med sig hamburgarna i slutet av 1800 talet till USA. Först var det bara en enkel hackad biff och så småningom tillkom brödet så att man lättare kunde hålla den. 

I Sverige kom den första hamburgerbaren 1956. Den hette Burger Grill och låg i gamla Gröningen i Helsingborg. Det var vår Kungs farbror, Prins Bertil som fick inmundiga den första hamburgaren i Sverige. En hamburgare med lök kostade då 25 öre.

 Källa Wikipedia
 

Den första hamburgerkedjan i Sverige var Max som startades i Gällivare 1968 då som X-grillen.

 Källa Wikipedia
 
 

 Själv var det en lyx att någon gång äta en hamburgare på grillköket utanför biograf Saga i Mora. Pengarna i plånboken räckte sällan fast med lite tur hade man råd med en "Luffare", det billigaste du kunde få, ett grillat korvbröd med mos i.

 

Jag var i USA 1988 och min personliga favorit bland hamburgerkedjorna blev Roy Rogers. Här gick du in, beställde vilken burgare du ville ha sedan gick du till buffén och fyllde hamburgaren med de tillbehör som passade dig. Me like!

 

Roy Rogers var den mest populära westernstjärnan mellan 1943 och 1954. Med sig hade han oftast den "smartaste hästen i filmhistorien" vid namn "Trigger". Han var en sann affärsman och förvaltade sina pengar väl med investeringar i bland annat hamburgerkedjan, tv stationer och boskap. Hans förmögenhet uppskattades till mer än 100 miljoner dollar när han dog 1998

 källaTumblr
 
 
Under besöket i USA blev hamburgarna många, hemlagade med "crunch" (smulade chips på hamburgaren) till de stora kedjorna.
Här hemma äter vi dem med kokta/grillade majskolvar, lökringar och en buffé med grönsaker så att alla får det de vill.
 
 

Amerikanska Hamburgare 4 st
 
400 gram (gärna grovmald) nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk vatten
smör eller margarin
 
Arbeta samman färsen med salt, peppar och vatten
Forma till 4 biffar ca 10 cm diameter
Stek biffarna i lite fett i 2 - 3 minuter på varje sida i stek- eller grillpanna.
(om man grillar dem ute låt köttet vara ca 10 cm till värmekällan.)
 
Amerikanska hamburgare ska vara höga maffiga och inte riktigt helt genomstekt. Den blir otroligt saftig och god.
 

Serveras med till exempel ost, grönsaker, lökringar, majonäs, gurksallad, bacon, rå eller rostad lök. Möjligheterna är oändliga.
 
 

Roy Rogers Kalkonburgare 4 stycken

500 gram kalkonfärs (fungerar med kycklingfärs också)
2 tsk friterad torkad lök
Salt och nymalen svartpeppar
4 skivor cheddar ost 
4 hamburgerbröd
8 skivor rökt kalkon 

Hetta upp en grillpanna
Blanda färs och lök i en skål.                                                                                                                Forma 4 lika stora biffar, ca 1 cm tjock.                                                                                                   Krydda färsbiffar med salt och peppar. Placera hamburgarna på den heta pannan och stek 4 till 5 minuter per sida, tills de är genomstekta.                                                                                                                       Toppa hamburgarna med ost och behåll dem på värmen i ca 30 sekunder. 

Lägg hamburgarna på brödet och toppa med två skivor rökt kalkon per hamburgare.

Lägg sedan i de tillbehör du vill ha i form av lök, dressing och grönsaker

 

 

Lökringar 4 personer

4 st gula lökar 
salt 
1 l frityrolja

 
Frityrsmet

2 dl vetemjöl 
1 krm salt 
1 st äggula 
2 dl öl

 

Gör så här

Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka.

 Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula.

Späd med ölen och vispa till en klumpfri smet.

Hetta upp oljan.

 (Lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera.)

 Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången.

Låt rinna av på hushållspapper.

Salta och servera

 

 

Hickorysås 

 
1 klyfta krossad vitlök
2 tsk brun farin
1 msk honung
1 tsk senapspulver
1 tsk torkad chili
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 tsk liquid smoke
2 - 3 dl chilisås
 
Blanda allt till en jämn sås.
Min personliga favorit BBQ sås.
 

 
 
 

 

 

 

Kommentera inlägget här: