Koka soppa på en spik... eller åtminstone på en önskning.

Efter en lång arbetsdag.......
som KAN ha varit hur rolig som helst......
så är man ändå rätt trött.
Man plockar ihop sina pinaler, larmar, låser, upptäcker att man glömt låsa uteförråden.....
låser upp, hämtar hänglås, låser igen för att upptäcka glömda pinaler gömda bland buskar och snår på gården,
låser upp igen, hämtar nyckel till hänglås, öppnar förråd, städar undan (DÄR får man faktiskt skylla sig själv att man inte hade koll på situationen!!) låser förråd, hänger in nycklar, låser ytterdörren och skyyyyyyndar sig mot grinden då..... ringer telefonen.
Inte den i fickan, nä.... jobbtelefonen som är kvarglömd ute. ;)

Så hämtar man då 5-åringen på förskolan, som precis, PRECIS, när man kom in på avdelningen höll på med det viktigaste i vääääärlden och inte alls vill gå hem.
Då, precis då kommer trötta stressade mamma på sitt geniala knep (som inte 5-åringen lyckats lista ut.... än....)
-Kom nu, vi ska med bussen och jag tänkte att du kunde få bestämma vad du vill ha till middag idag!

HA, det fungerar varje gång.
Rekomenderas inte till alla eftersom man måste veta svaret på önskningen i förväg.
Det går ju liksom inte att utlova 3 rättersmiddag med hemgjord glass när klockan börjar närma sig 6 på kvällen.
Nä, då ska man veta att svaret blir:
-ÅH.... kommer mamma, jag vill ha sån där god gul soppa du vet.

God gul soppa i hennes värld är potatis och purjolökssoppa på pulver, spetsat med creme fraiche, grädde och en himla massa vitlök.
Middagen klar på 10 minuter och en lycklig dotter som fick önskemat.




Soppa var väl ingen favoritmat när man var liten precis men mamma gör en Kall gurksoppa som har blivit en av mina favoritsoppor:

Kall Gurksoppa 4 - 6 personer

3 gurkor a 450 gram
1 purjolök (det vita)
2 msk smör
1 lagerblad
1 msk vetemjöl
7 dl kycklingbuljong
1 tsk salt
2 ½ dl grädde
2 msk pressad citronsaft
1 msk finhackad dill

Dkala och skiva två av gurkorna.
Skiva purjolöken
Fräs gurka och lök i smöret ca 5 min
Tillsätt lagerblad, vetemjöl och häll på buljong och salt
Sjud ca 30 min
Ta upp lagerbladet
Mixa soppan och sila. Låt kallna.

Tillsätt grädde, citronsaft och dill.
Skala och kärna ur återstående gurkor och skär den i halvmånar.
Blanda i gurkbitarna i soppan
Smaka av med ev. mer salt, peppar och ställ allt i kylen minst 30 min innan servering.

Servera med en klick creme fraiche

Laga till gurksoppan och vänta på sommarvärmen! :)