Då forum vi väjjän hjemåt.... mera Dalmål

Mera Dalmål ja.

Jag är uppvuxen i två olika delar av Dalarna. Först bodde vi i de norra delarna av detta vackra landskap sedan flyttade vi ner till Siljansbygden.



Det finns en "matvideo" från Idre, ta er gärna en titt. :)
Den är hämtat från gruppen Fâlôsfuss hemsida
Länkar:
(web-adresserna "försvinner" men flytta markören till de två tomma raderna här nedanför så... dyker de upp)
http://www.youtube.com/watch?v=xxxUShi3w58
www.falosfuss.se
Pappa jobbade (som jag nämt förut) som skogvaktare. Till detta hörde en hel del jakt så gott om viltkött fanns det i frysen.
Favoriten var nog älgstek, särskilt om den var gjord på ekplanka efter konstens alla regler.

Hemma händer det faktiskt att plankstek serveras som "snabbmat".
Ibland kan man ställas för det trevliga nöjet att det plötsligt dyker upp oväntade gäster, eller att någon fyller år på
en måndag.....
Grattis Linnea, som fyllde 16 igår och fick... plankstek ;)

Då oljar jag in plankorna, försteker fläskfilé (som oftast finns i frysen), gör potatismos
(det går att använda pulvermos om det är riktigt panik, men pytsa då i lite grädde, riven ost, äggulor och en fantastisk krydda som heter Roasted Garlic and Pepper)
och slutligen extrakryddad bearnaisås på pulver (och ja... jag lyckas ibland att göra den utan att den skär sig....)

Skeda upp (eller spritsa om du orkar det) ;) moset på plankan, lägg på de förstekta filéerna, på köttet lägger du sedan grön sparris (eller någon annan grönsak) Täck med bearnaisås och... skjuts in i ugnen ca 15 min.

Älgkött är det dåligt med här nere i Skåne men däremot gott om hjort och vildsvin.
Vildsvinsfilé på grillen tillsammans med "Lunnamelle" är såååå gott.

Men en annan populär vilt-rätt här hemma är Viltbergarna, dom smälter i munnen och det blir aldrig över till matlådan dagen därpå.

Viltbergare (ur Kalle Moraeus ochRikard Nilssons kokbok En matresa i Dalarna)
4-6 personer

Alla ingredienser ska vara väl kylda
600 gram viltfärs
4-5 dl vispgrädde
2 ägg
50-75 gram getost
salt
vitpeppar
ströbröd
rårörda lingon
ca 150 gram smör att steka i

Passera de rårörda lingonen genom en finmaskig sil. Ställ kallt

Blanda färsen med lite salt och ägg, kör i mixern så att färsen blir smidig och binder.
Tillsätt grädden i en fin stråle, lite i taget.
Smaka av med lite mer salt och peppar

Forma fina biffar i handen med hjälp av en sked.
Vänd biffarna i ströbröd och stek dem gyllene på medelvärme i rikligt med smör.
Stek varje sida cirka 3 minuter.

Serveras med det brynta smöret och de passerade lingonen.
Gärna med färskpotatis. (fast i kokboken serveras den med potatispuré med svamp och lök)


Två saker bara måste jag ha med mig hem från Dalarna. Det första är Gustavskorv (återkommer nog till den) det andra är.... Tunnbröd. (Men det ska vara den som är bakad på potatis.)



När jag var liten hade vi en studiedag på hösten då skol-barnen hjälpte till med potatisskörd och tunnbrödsbak.
En upplevelse jag aldrig glömmer. Själv "hörde" jag ju inte till någon gård men fick förmånen att följa med kompisen och hjälpa till hemma hos dem.

På gårdarna fanns en jättestor kokgryta där potatisen kokades.
I bagarstugorna stod alla generationer och bakade.
Ugnen skulle hålla rätt temperatur och det var fantastiskt att se på när sedan de vana händerna kavlade, gräddade och fram för allt vek ihop de stora tunnbrödskakorna.

När det mesta var klart fick vi barn (under de äldstas beskydd) lära oss hantverket att baka tunnbröd.
Det var ungefär som när mamma skulle lära en kavla ut pepparkaksdeg:
-Degen är för tjock, kavla mer.
Skillnaden var att på grund av potatisen var det så svårt att få kakan att hålla ihop.
Sedan skulle den in i bakugnen som eldades på hyllor runt sidorna inne i ugnen.
Resultatet fick ofta de gamla att skrocka gott. :)
Men vi barn vi åt med god aptit...

Tuta
(tunnbröd)

1 liter pressad potatis
1 ½ kkp vetemjöl
2 kkp rågmjöl
2 tsk salt

Potatisen kokas i mycket saltat vatten.
Låt den kallna.
Skala och pressa potatisen.
Blanda alla ingredienser
Arbeta degen i assistent ungefär en minut
Dela degen i 8 delar.
Kavla ut mycket tunnt med lite mjöl, kavla det sista med kruskavel.
Picka och borsta bort överblivet mjöl

Grädda brödet helst över öppen eld (gräddas på båda sidorna)
Har du ingen möjlighet till detta grädda i vanlig ugn 250 grader men låt plåten ligga i ugnen så den är varm.

Dialekterna kan ibland för utsocknes vara ett problem.

Min mamma satt under bröllopsmiddagen och undrade vad det var för utländskt språk de talade vid grannbordet?
-Älvdalska sa min far. Så pratar dom där vi ska bo.

När jag en gång fick besök av en skotsk vän som ville lära sig åka skidor, :) sa min väninna efter 3 timmars kämpande i snön (på Sollerömål)
-I ska gå hjemåt!
Skotten svarade då snabbt:
-Why? Already?
Gissa om vi stod som frågetecken, han begrep Sollerömål!
Han förklarade då (lika förvånade som vi) att på sin skotska dialekt skulle ha sagt:
-I shall go hjem!

Intressant eller hur!?
På Sollerömål säger man Windoga, på engelska säger man...... yes.... window.

Sedan kan man som barn bli bestört när de nyblivna kompisen bjuder hem en för att äta en lunch på korv och päron, en mycket udda kombination tyckte jag redan som 8 år men.... okej då.
Naturligtvis var det korv och potatis. :)
(Skall tilläggas att päron = päronäpel)

Hantverksföreningen på Sollerön har som måtto:
Bevårå å för vidare ållt vir aum fändji lära våss

Det gillar jag :)
Lina Nääs

Eta va roli å läså ä! Ä finns nog mer sum int felär mellan soldmål å demda engelsk dialekter. Vir vam ju dan båti upå do tidi då vir addum vikinjär!