Kapris og en kall øl

Kapris är en flerårig buske som växer vilt på stenig mark i länderna runt Medelhavet. Den odlas också bland annat i Spanien, Marocko och Turkiet. De mogna blomknopparna används som krydda. De läggs i vinäger och då framträder kaprissyran som ger knopparna den speciella smaken. Salladskapris eller jättekapris är stora kapris, som vanligen säljs marinerade i olja och kryddor. De används i sallader eller i gryträtter. Salladskapris har mildare smak än de små.
(källa Wikipedia)

Jag har lärt mig uppskatta kapris med åren. Höjdpunkten kom när jag och min syster var på tur Öresundrunt förra året.

Vi stannade i Köpenhamn för att besöka Carlsberg. Jag hade varit där förut och mindes med glädje rundvandringen runt fabriken.
Speciellt minns jag den gången då vi mitt i vintern gjorde en tur runt fabriken. Det var inte många som stod och väntade på att få en tur. Tjejen i receptionen undrade om vi ville vänta på den Svenska guidningen som var en timme senare eller om vi kunde tänka oss att höra turen på Danska.
Vi valde det sistnämnda och så började turen ledd av en lång, tatuerad, leende dansk kille.

Det var två till med på rundvandringen, det visade sig vara en gammal trotjänare för företaget som numer var pensionerad samt hans barnbarn i 25 års åldern.
Tack vare detta fick vi en fantastisk inblick i företaget. Guiden och pensionären vart ett ypperligt team för att leda vår tur runt fabriken.
Vi fick många anektoder med oss på vägen och guidningen blev lång, så lång att den Svenska gruppen började närma sig.

Har ni någongång varit på en av dessa guidade turer så vet ni att det avslutas med att man blir välkomnad till ett bord fyllt med drycker från fabriken.
Så också denna gången men vår siseron tog snabbt bort alla Budweiser och hämtade extra Sort Gold istället. ;)
-Nu ska ni få se på något roligt, sa han plötsigt.
Det Svenska företags sällskapet hade kommit in i rummet. Lysstna ögon drog sig mot ölbordet när de kom in och blev guidade bland de många tavlorna som hängde på väggarna.
-Titta nu när de blir välkomnade till borden, elefantölen hägrar och försvinner först.
Mycket riktigt. Gästerna hann inte ens sätta sig förrän ivriga händer slogs om de åtråvärda procenthöga flaskorna.

Vi skrattade gott åt deras "slagsmål" medans vår guide tog ut ytterligare Budweiser för att byta ut mot Sort Gold.Idag går man på en egen rundtur runt en del av fabriken. Inte lika charmigt men lärorikt och bra upplagt. Dock är det en häftig avslutning på denna rundtur.
När du kommer till restaurangen finns där ett rum med doftprover. Du får en folder och en penna och går sedan för att pricka av vilka dofter du föredrar bland alla provrör.
Gräddkola, mandlar, honung. korn. kaffe, svavel o.s.vSedan tar du protokollet och lämnar det i baren. Bartendern studerar protokollet och ger dig så två öl som passar just dig.
Till detta beställde vi in en tallrik med korv och.... kapris.


Vidare gick så färden via Louisiana. Åker du förbi så stanna. Är du inte intresserad av modern konst, stanna ändå.


Läget är fantastiskt, likson utställningarna och inte tala om.... Maten!Kapris ja....

Min syster skickade mig ett recept på hur man gör Svensk kapris.

Aktuellt i dessa tider när inte flädern är mogen än utan hänger där vackert grön i stora tunga klasar. Det är enkelt men... lite pilligt.

 

 
Kapris på fläder

ca ½ liter repade gröna fläderbär

Ättikslag:
3/4 dl ättika
3 dl vatten
2 tsk salt
2 msk socker

Koka upp ättikslagen och slå den över fläderbären.
Låt svalna, täck och låt stå ett dygn.

Koka upp bär och lag och låt sjuda i 10 minuter.
Ös upp på rena varma burkar.
Skruva på lock och förvara sedan svalt.


Kram kära syster. :)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.
RSS 2.0